sâmbătă, 3 martie 2018

La mulți ani, scriitorilor!

La mulți ani, tuturor scriitorilor!
La mulți ani, colegilor mei de la revista „Literadura”, colaboratorilor noștri, scriitorilor buzoieni!
La mulți ani, întru devenire literară!
La mulți ani, scrisului pentru om!




duminică, 25 februarie 2018

Din poveștile de iarnă...



 
Iarna nu și-a spus toate poveștile, nici nu și-a ars toate lemnele la gura sobei.
Dar cine mai stă azi la gura sobei? Și de ce nu am sta? Și dacă nu stăm la gura sobei, ne uităm pe geam cum ninge, fulgii se grăbesc, ca secundele, nebunele, dar noi nu ne grăbim; temporizăm cadența aparent alertă pe strune de chitară, undeva într-un centru cultural, într-un orășel de provincie, unde toate sunt bune și la locul lor dacă știi să le vezi așa și ai răbdarea de a nu intra în iureșul vremii care ne dă impresia că vine și trece ca o furtună. Zi de iarnă, cum spuneam, Dragobete, sâmbăta lui Sân Toader, și pe lângă toate acestea o lansare de carte:
Râmnicu Sărat, Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” 2018, Sorin Călin – Ora de muzică- editura Editgraph.
Sorin Călin este atipic întru devenire literară. Nu a stat pe lângă nimeni să buchisească între poetică și poietică. A citit singur  și apoi,  la vârsta zborului, a zburat. Și-a dovedit talentul în cărți de atitudine, atacând subiecte delicate pentru unii sau prea îndrăznețe pentru alții.
Muzicanții din Rîmnic, Zăngănele sunt un fel de a scrie, nu nou, ci asumat, cu aplombul care ți-l dă uneori  bucuria că știi de ce trăiești, pentru momentul în sine sau pentru lehamitea deșertăciunii pe care unii vor să ți-o vândă ca pe o mină de aur.
Ora de muzică este un jurnal eseistic, în care profesorul de muzică spune printre altele părinților că performanța ține de talent, nu de bani și de ambiții care nu se vor materializa niciodată. Dovadă a talentului au fost cele două fete  Bunduc Anya și Porumb Delia laureate a numeroase premii în țară. Nici profesorul care i-a insuflat dragul de muzică, în persoana domnului Istrătescu Nicolae, nu a lipsit.
Fondul muzical a fost completat de către cantautorul Dan Manciulea și șeful formației Blue Motors, Eduard Antochi ( ne-a asigurat și transportul și antren de calitate pe traseu). 
Au vorbit despre carte și despre autor subsemnatul, prof. Dr. Manuela Camelia Sava,  Costel Suditu, Viorel Dodan, Ecaterina Chifu, Matincă Costea. Nu știu dacă s-a vorbit ceva și nu a fost consemnat de Vasile Ghinea.
Au participat la eveniment: Genovel Frățilă, Mihail și Nicolae Constantinescu, Marius Cernea, Marius Niculae,  Dănuț Oltianu Bălăcianu (venit de la București), Valeria Popa,  Floarea Stănescu,  Ela Cambeșteanu, Valentina si Ion Bunduc, Aneta Pioară, Liviu Nicole, Drîstaru Constantin, Adrian Câmpeanu,  Gabriela Corina Călin, Stefan Andrei Costache.

                                                                                                        Teo Cabel